Om oss

Vi vill att alla ska känna sig välkomna och få en härlig upplevelse hos oss. Här möts mat, service och inredning i en trevlig restaurangmiljö på Sydkoster. Kreativitet, Hantverk och Omtanke genomsyrar hela besöket.

Maten lagas från grunden och är inspirerad av det italienska köket, hit kan man komma för att avnjuta en välarbetad drink på takterassen med lite tilltugg eller varför inte köra en helkväll på där vi matchar maträtterna med cocktails och vin i en lekfull servering.

Historian bakom Tavernan på Syd

1952 i juni öppnade Pensionat Kostergården i ytterst liten skala av Greta och William Holmberg. Några får rum fanns att hyra i villan, men de flesta gästerna var inackorderade i fiskarhusen rundt om på Kilesand, Kyrkosund och Brevik.

Det var vanligt vid den här tiden att fiskarfamiljer flyttade ner i källaren på somrarna för att därigenom få en extra slant på uthyrning av den egna bostaden. I den lilla matsalen fanns plats för cirka 25 matgäster. Matsalen dukades i två sittningar så att 50 gäster kunde serveras middag varje dag.

På söndagar serverades alltid hemgjord glass från en tung handdriven glassmaskin som krävde insats från pensionatets vaktmästare. En helpension på Kostergården kostade på 1950-talet 8,50 SEK och innefattade lunchbetonad frukost med ett par varmrätter och middag bestående av sillbord, soppa, varmrätt, dessert och kaffe. 1959 övertog Ulla och Leif Gurstedt värdskapet.

1974 fanns bara kiosk och kafeteria. Då hade man byggt om till lägenheter med självhushåll. I början av 80-talet började tankarna på att avveckla. Ulla och Leif såg gärna att någon åretruntboende på Koster skulle ta över verksamheten och så blev det.

Från och med sommaren 1983 tog Ingeborg och Görn Larsson över Kostergården och fotsatte med ungefär samma koncept fram t o m 2007.

2015 startade en omfattande helrenovering av anläggningen vilket resulterade i det som idag är Tavernan på Syd som drivs av Emanuel, George och William.​

Emanuel, George & William

Emanuel Eriksson tar hand om restauranggästen med sin avslappnade med professionella service, Han guidar dig till vilket av våra fantastiska viner och hemgjorda cocktails som matchar maten.

George Zengin är en högutbildad kock från Storbritannien har han arbetat med några stora namn inom restaurangbranschen, det vill säga Gordon Ramsey, Marco Pierre White & Jason Atherton för att nämna några. Han leder köksteamet här på tavernan för att ge gästen bästa möjliga matupplevelse.

William Rosell, du kommer att se honom sväva mellan service & baren, men han är vår marknads och ekonomichef.

Aktiviteter och regler

Alldeles intill huvudbyggnaden kan ni utmana varandra på Kostergårdens äventrsgolf, en spännande 12 håls bana som är utformad som en miniatyr av kosteröarna, denna köper man tillträde till i kiosken.

Upplev de vackra öarna och friska havet, åk ut på hummersafari, makrillfiske, sälsafari, paddla kajak, ta en löp tur, utforska öarnas alla hemligheter, cykla i det gröna, ta del av nationalparken och Naturum, ta del av konserter och musikliv – eller njut bara av Kosteröarna, lugnet och det goda livet – ni bestämmer.

Vi välkomnar hundar i hela restaurangen och det går även bra att ta med sig barnvagn. Men i båda fallen uppskattar vi att man hör av sig innan då vissa bord är mer lämpade än andra.

Skyddsregler nationalpark

För att undvika att djur- och växtlivet störs, samt ge dig som besökare en fin upplevelse i Kosterhavets nationalpark, finns vissa bestämmelser om vad man får göra och inte får göra.

Inom Kosterhavets nationalpark är det inte tillåtet att:

 • Gräva upp växter
 • Införa för området främmande arter eller populationer
 • Ta med hund som inte är kopplad
 • Göra eld annat än på anvisade och iordningställda platser
 • Cykla eller kära motordrivet fordon annat än på vägar
 • Ta med sig eller flytta på stenar
 • Plocka ostron
 • Jaga
 • Tälta på Sydkoster samt tälta mellan kl 10 och 18 på Tenholmarna, Burholmen, Bockholmen och Store Bror, under tiden 1 juli – 15 augusti. I övrigt får tältning ske högst två dygn i följd på samma plats.
 • Dra upp eller fötölja båtar eller ankra utanför sandstränder närmare stranden än 50 meter. Kanoter och kajaker får dras upp på sandstränder om de placeras så att badstränder inte blockeras.
 • Förtöja och ankra på samma plats mer än två dygn i följd
 • Tomgångsköra motor och använda motordrivet laddningsaggregat
 • I vissa områden köra motordriven farkost annat än till och från tilläggsplats
 • I säl- och fågelskyddsområden, i vissa områden, gå i land på öar och skär och vistas närmare öar och skär än 100 meter, med undantag för markerade passager. Sälskyddsområden gäller 15 maj – 15 juli. Fågelskyddsområden gäller: Mörholmen 1 april – 15 juli, Stora Snart och Käbblingarna/Lerskär 1 april – 31 juli, samt Torgrimmen 1 april – 15 augusti.
 • Starta eller landa med luftfarkost eller flyga över området på lägre höjd än 300 meter.
 • I bottenskyddsområden, i vissa områden, ankra samt använda skarpa eller andra redskap eller metoder som kan skada bottnarna.
 • Utan Länsstyrelsens tillstånd genomföra vetenskapliga undersökningar eller samla in rödlistade marina arter
 • anordna tävlingar, lägerverksamhet eller andra organiserade arrangemang med fler än 20 deltagare innan samråd har skett med Länsstyrelsen